مدیرعامل شرکت بیستون شفا با اشاره به بومی سازی گیاه "کاملینا" برای اولین بار در کشور و خاورمیانه، دراستان کرمانشاه، گفت: این دانه روغنی ظرفیت خوبی درتولید روغن خوراکی دارد و با همکاری وزارت جهاد کشاورزی قرار است 30 هزار هکتار از اراضی کشور زیر کشت این گیاه برود.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری استان کرمانشاه، دکترحسین رستمی با اشاره به اصلاح دانه روغنی "کاملینا" برای اولین بار در کشور، گفت: کشت این دانه روغنی از سال 1392 در کشور آغاز شده و تاکنون سه هزار هکتار از اراضی تحت کشت این گیاه قرار گرفته اند.
وی افزود: "کاملینا" بومی شمال اروپا است وتوانسته ایم والدین این گیاه را از یونان وارد ایران کرده و برای اولین بار اصلاحاتی روی آن انجام داده و آن را به یک گیاه بومی تبدیل کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بومی سازی این گیاه در خاورمیانه هم نمونه ندارد و اخیرا ترکیه اقداماتی در این زمینه انجام داده اما هنوز به سطح کار ما نرسیده است.
رستمی از "کاملینا" به عنوان یک گیاه دیم و مقاوم به خشکی یاد کرد و افزود: با توجه به تغییرات اقلیمی متاسفانه سال به سال شاهد افزایش خشکسالی در کشور هستیم و در این شرایط نیاز است که برای تامین غذا، گیاهانی سازگار با شرایط خشکسالی کشت شوند.
وی افزود: با توجه به این شرایط تمرکز خود را بر بحث گیاهان متحمل خشکی گذاشتیم و با توجه به نیاز کشور به دانه های روغنی، روی اصلاح این دانه روغنی متمرکز شده ایم.
این فناور کرمانشاهی گفت: این گیاه مقاومت بسیار خوبی دربرابر خشکسالی داشته و در اراضی دیم کشت می شود و کشت آن با توجه به شرایط خشکسالی موجود بسیار به صرفه خواهد بود.
رستمی به ظرفیت بالای "کاملینا" در تولید روغن هم اشاره کرد و افزود: حدود 40 درصد هر دانه کاملینا "روغن" است و این یعنی از 10 کیلوگرم از این گیاه میتوانیم چهار کیلوگرم روغن احصا کنیم.
وی افزود: این گیاه علاوه بر ظرفیت بالا در تولید روغن، از ارزش غذایی بالایی هم برخوردار است چرا که سرشار از امگا 3 بوده و خاصیت آنتی اکسیدانی هم دارد.
وی افزود: با توجه به این خواص از این گیاه هم در تهیه روغن و هم در تهیه دارو و لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
کشت یک میلیون هکتاری "کاملینا" را هدفگذاری کرده ایم
این محقق کرمانشاهی گفت: خوشبختانه با توجه به ویژگی های خاص این گیاه قرار است طی برنامه ای با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، کشت این گیاه در 30 هزار هکتار از اراضی 20 استان دردستور کار قرار گیرد.
وی افزود: علاوه بر این برای کاهش وابستگی کشور به واردات روغن، کشت یک میلیون هکتاری این گیاه را هم هدفگذاری کرده ایم و امیدواریم در آینده نزدیک به آن برسیم.
رستمی گفت: با کشت این گیاه در یک میلیون هکتار، یک میلیون تن دانه روغنی به دست خواهد آمد که حدود 35 تا 40 آن به روغن تبدیل می شود و این یعنی احصا 350 تا 400 هزار تن روغن که تامین کننده 20 درصد نیاز روغن کشور است.
این روغن کرمانشاهی تاکید کرد: قطعا توسعه بیش از پیش کشت این گیاه میتواند با توجه به ظرفیت بالای آن درتولید روغن، تامین کننده بخش مهمی از روغن خوراکی کشور باشد و ایران را تا حد زیادی از واردات این محصول بی نیاز کند.
وی در پایان مزیت مهم دیگر توسعه کشت این گیاه را اشتغالزایی آن عنوان کرد و افزود: در حال حاضر با توجه به کشت محصول در اراضی مختلف بصورت غیرمستقیم دو هزار نفر مشغول به کار شده اند.